Sağlık için organik bileşikler
Nötr Yağ(Trigliseritler)
- Üç molekül yağ asidinin bir molekül gliserole ester bağlarıyla bağlanması sonucu sonucu oluşurlar.
- Trigliseritler hücrede parçalandığı zaman karbonhidrat ve proteinlere göre daha çok enerji veren moleküllerdir.
- Yağ asitleri doymuş ve doymamış yağ asitleri olmak üzere iki grupta incelenirler.Bu terimler yağ asidini oluşturan hidrokarbon zincirlerinin yapısını anlatmaktadır.Eğer zinciri oluşturan karbon atomları arasında çift bağ yoksa bu yağ asidi hidrojene doymuş kabul edilir ve doymuş yağ asitleri olarak isimlendirilir.Doymamış yağ asitleri ise bir veya daha fazla sayıda çift bağ bulundurur.
- Doymuş yağlar oda sıcaklığında katı haldedir,hayvansal yağların çoğu doymuş yağlardır.
- Doymamış yağlar oda sıcaklığında sıvı haldedir,bitkisel yağlar ve balık yağı doymamış yağlardır.
- Bazı doymamış yağ asitleri vücutta sentezlenemez ve besinlerle alınırlar.Bunlara temel (esansiyel) yağ asitleri denir.

Kaynak:Esen Yayınları-Simya Yayınları-Bilfen Yayınları