Sağlık için organik bileşikler

Enzim reaksiyonlarının hızına etki eden faktörler
- Sıcaklık:Yüksek sıcaklıkta enzimlerin yapısı bozulur.Düşük sıcaklıkta enzimlerin etkinliği azalır.Ancak düşük sıcaklık enzimlerin etkinliği azalır.Ancak düşük sıcaklık enzimlerin yapısını bozmaz.
- pH derecesi:Enzimlerin büyük çoğunluğu optimum olarak nötre yakın pH'larda çalışırken bazıları farklılık gösterebilir.Kuvvetli asit ve bazlar enzimlerin yapısını bozar.
- Enzim yoğunluğu:Eğer pH ve sıcaklık uygunsa yeterli miktarda substrat bulunan bir ortamda, enzim yoğunluğu arttıkça reaksiyon hızı da artar.
- Substrat yoğunluğu:Enzim miktarı sabit tutulup subsrat yoğunluğu artırılırsa, reaksiyon hızı en yüksek noktaya ulaştıktan sonra sabit kalır.
- Substrat yüzeyi:Enzimler etkinliklerini subsratın dış yüzeyinden başlayarak gerçekleştirdikleri için, substrat yüzeyi arttıkça reaksiyon hızı da artar.
- Su:Genellikle su miktarı %15'in altında olduğu zaman enzimler işlev göstermezler.
- Aktivatör ve inhibitör maddeler:Enzimlerin etkinliğini artıran maddelere aktivatör, yavaşlatan veya engelleyen maddelere inhibitör denir.
Kaynak:Esen Yayınları-Simya Yayınları-Bilfen Yayınları